top of page

ma 08 jul

|

Plateau

LIBREAU - Samen slim, hoe collectieve intelligentie ons gaat redden - Eric Koenen

Hoe vinden we aanpakken om het hoofd te bieden aan de steeds complexere vraagstukken in leven en werk? 'Niemand weet in zijn eentje genoeg'.

LIBREAU - Samen slim, hoe collectieve intelligentie ons gaat redden - Eric Koenen
LIBREAU - Samen slim, hoe collectieve intelligentie ons gaat redden - Eric Koenen

Tijd en locatie

08 jul 2024, 13:30 – 17:00

Plateau, Hyacintenlaan 14, 3550 Heusden-Zolder, België

Over het evenement

Inschrijven kan via deze link en is defintief na betaling.

Op uitnodiging van Lieve Scheepers, is Eric Koenen opnieuw te gast in een Libreau. Heel recent schreef ze op linkedin hoe ze plots "in het boek leefde". Voor haar een directe aanleiding om een ochtend met Eric en zijn boek te organiseren. Want sinds augustus 2021 blijft 'Samen slim, Hoe collectieve slimheid ons gaat redden" volop in beweging: al in de vierde druk, stond het 289 dagen in de top 100 van Mangementboek en blijven er verfijningen in wijsheid en inzicht bijkomen. Intussen begeleiden Eric en Lieve samen de Leergang "Effectief leidinggeven en professioneel adviseren", ontwikkeld door de Academie voor Interventiekunde, ook in Vlaanderen. Veel redenen dus om vakgenoten,  Leidinggevenden en HRprofessionals samen te brengen.

Waarover gaat het?

"In meerdere sectoren wordt de ontwikkeling van collectieve wijsheid, collectieve intelligentie meer en meer gezien en herkend als een procesbenadering die past bij bestuurlijke vernieuwing. Een overstijgende vorm van samenwerking, een strategische collectieve agenda, het onderkennen van kennisillusie, serieus nemen van onderstromen, belangen en vooral de verbinding van beleidsmakers, beleidsuitvoerders en de mensen die het werkelijk betreft. Het is de volgende trede na teamontwikkeling, deep democracy en netwerkvorming."

Individuele slimheid volstaat niet langer om ingewikkelde vraagstukken tot een oplossing te brengen. De sporen die we gewend zijn te bereizen lopen dood. Onze tijd vraagt om een andere intelligentie, een collectieve intelligentie. Deze vorm beperkt zich niet tot individuen, maar ontstaat zorgvuldig geregisseerd vanuit een diversiteit van denkers en doeners op vele niveaus. Dat gaat niet vanzelf.

In deze ochtend zoomen we vanuit het grotere verhaal ook in op hoe je ook in het klein in je organisatie en eigen werkpraktijk meer kan kijken naar de kracht van samenwerkingsverbanden tussen verschillende disciplines rondom een bepaald thema. Om de denkkracht te bundelen, veel perspectieven toe te voegen en zo samen tot nieuwe aanpakken te komen.

Over Eric Koenen

Na een jarenlange eindverantwoordelijke bestuurlijke ervaring als RvB- lid heeft Eric er in 2007 voor gekozen om zich te richten op het doorbreken van belemmerende patronen in topteams en organisaties. Hij publiceert hier regelmatig over, o.a. de boeken: 'De kunst van leiderschap in tijden van verandering' en 'De Atomiumorganisatie'. Samen met andere auteurs schreef hij: 'De winst van verschil', 'Weten vraagt meer dan meten' en 'Taalkracht'. Het verdiepende (socratische) gesprek over de richting, de essentie en de onderstromen waarin we de wezenlijke vragen op tafel krijgen is een van zijn belangrijkste instrumenten. Hij is eigenaar van de Doorwerthgroep, medeoprichter van de Academie voor Interventiekunde en vervult vele gastdocentschappen waaronder voor Nyenrode Business University, Comenius leergangen, Maastricht- en Leiden University en London Royal Academy of Arts.

Vanuit de Academie voor Interventiekunde begeleidt Eric Koenen samen met Lieve Scheepers, ook in Vlaanderen de leergang "Effectief leidinggeven en professioneel adviseren met gevoelsprecisie" bij Plateau. We starten met een nieuwe leergroep op 18 en 19 november 2024.

Praktisch

Deelnameprijs:

  • 175€ als je deelneemt aan dit Libreau, inclusief het boek ‘Samen slim’.
  • Voor alumni FCE en Academie voor Interventiekunde het volgende geschenk: 155€ voor deze Libreau én je mag een vakgenoot/ klant/ collega aan dezelfde prijs meenemen.
  • Voor wie zich een mini-leergang die maxi voelt gunt, de 2 libreau's 'Samen slim' en 'Het tweede ontwerpboek' samen voor 300€
  • 1 reader of 1 boek is telkens in de prijs inbegrepen.

Inschrijven kan via deze link en is defintief na betaling.

Deel dit evenement

bottom of page