top of page

ma 07 okt

|

Plateau

LIBREAU - Het Tweede Ontwerpboek - Erik Deen, Jeroen Hellings, Nynke de Jong, Mariël Rondeel en Josianne Savonije

Hoe kan je leer- en verandertrajecten die nodig zijn voor vernieuwing en vakmanschap gericht ontwerpen, vormgeven en daadwerkelijk organiseren?

LIBREAU - Het Tweede Ontwerpboek - Erik Deen, Jeroen Hellings, Nynke de Jong, Mariël Rondeel en Josianne Savonije
LIBREAU - Het Tweede Ontwerpboek - Erik Deen, Jeroen Hellings, Nynke de Jong, Mariël Rondeel en Josianne Savonije

Tijd en locatie

07 okt 2024, 13:30 – 17:00

Plateau, Hyacintenlaan 14, 3550 Heusden-Zolder, België

Over het evenement

Inschrijven kan via deze link en is defintief na betaling.

Over het event

Op uitnodiging van Lieve ScheepersHecht Mens en Organisatie, gidsen Jeroen Hellings en  Nynke de Jong van het auteurscollectief van het Tweede Ontwerpboek ons door de uitdagingen en bijhorende spanningsvelden die kunnen spelen als je vernieuwing in je werkpraktijk wilt vormgeven.

Voor wie?

Voor ieder die een leervraagstuk wil aanpakken met een sterk ontwerp. Bijvoorbeeld wanneer je:

- als leidinggevende het leerklimaat in jouw team of afdeling wilt bevorderen;

- als L&D/HRD expert een leer- of verandertraject wilt opzetten;

- als opleider, trainer, mentor of praktijkbegeleider het leerrendement van een leertraject wilt vergroten.

- als… wat is jouw ontwerpvraagstuk?

Wat gaan we doen?

Je gaat een middag onder begeleiding van de auteurs aan de slag met een relevant ontwerpvraagstuk van jou of een andere deelnemer. Je maakt een volgende stap in jouw vraagstuk: voor de één betekent dit een nieuwe aanpak van het ontwerpproces, voor de ander een concreet ontwerp, of wellicht beide. We starten altijd met het onderzoeken van de essentie van de vraag en we werken stapsgewijs toe naar passende leeroplossingen (systematisch ontwerpen). Daarbij benutten we de verschillende perspectieven van betrokkenen (relationeel ontwerpen). Een ander belangrijk principe bij het ontwerpen van leren is 'practice what you preach': als je samen rond een beweging of vernieuwing expertise wilt ontwikkelen, hoe kan je dat dan doen op een manier die de gewenste beweging versterkt? Als je bijvoorbeeld meer betrokkenheid wilt stimuleren in jouw organisatie, hoe kan je daar dan met elkaar slimmer in worden op een betrokken manier?

Het credo van dit event is daarom ‘samen onderzoeken en ontwerpen’. Dat neemt niet weg dat we ook graag onze ervaringen delen met het ontwerpen van leerprocessen voor vakmanschap en vernieuwing in uiteenlopende organisaties. Wat werkt goed in de projecten waar wij bij betrokken zijn? Welke dilemma's komen wij tegen en hoe proberen wij onze weg hierin te vinden? We lichten met plezier een tipje van de sluier op zodat je een kijkje kunt nemen in onze ontwerpkeuken.

Over het boek

Het vak van ontwerpen van leertrajecten heeft inmiddels een stevige basis en vakbekwame ontwerpers weten hoe ze samen met anderen tot krachtige en effectieve ontwerpen kunnen komen. Het Tweede Ontwerpboek is een totaal vernieuwd vervolg op de eerste uitgave, ‘Het Ontwerpboek’ die ruim tien jaar geleden in 2012 verscheen. De afgelopen tien jaar hebben we andere manieren van ontwerpen ontdekt, gebruikmakend van nieuwe technieken en technologie. Dat verdient dus een nieuw boek vol nieuwe ontwerppraktijken, verrijkt met podcasts. Een boek waarin ook ruim aandacht is voor de bewegingen in het vak die de ontwerpaanpakken van deze tijd mede gekleurd hebben. Zoals flexibilisering en personalisering van het leren, de toename van online en blended leerinterventies en het leren voor persoonlijke ontwikkeling.

Nieuwsgierig geworden? Luister dan alvast deze podcast waarin de auteurs in gesprek gaan over hoe je als organisatie vorm kunt geven aan flexibel en gepersonaliseerd leren. Of één van de andere podcasts in de “Het Tweede Ontwerpboek podcast”-reeks.

Praktisch

  • Dit Libreau is het derde deel van het drieluik: 'Samen slim bouwen aan vernieuwing vanuit sprankeling, hoe geef je dat vorm?’
  • Deelnameprijs: 175€ als je deelneemt aan 1 Libreau
  • Voor alumni FCE en Academie voor Interventiekunde het volgende geschenk: 155€ voor deze Libreau én je mag een vakgenoot/ klant/ collega aan dezelfde prijs meenemen
  • Voor wie zich een mini-leergang die maxi voelt gunt, de 2 libreau's 'Samen slim' en 'Het tweede ontwerpboek' samen voor 300€
  • Het boek t.w.v. 49,5 € krijg je voor 25 € bovenop je deelnameprijs

Inschrijven kan via deze link en is defintief na betaling.

Deel dit evenement

bottom of page